De pil bevat hormonen die ervoor zorgen dat je niet zwanger wordt. De anticonceptiepleister en de vaginale ring bevatten gelijkaardige hormonen. Ben je bezorgd over de impact van deze hormonen op je gezondheid?

Is de pil gezond of ongezond?

Er is al heel wat onderzoek verricht over het effect van de pil op de gezondheid.

Dat onderzoek toont aan dat

  • De pil enerzijds een licht verhoogd risico geeft op een aantal aandoeningen.
  • Maar dat de pil anderzijds een beschermend effect heeft tegen een aantal andere aandoeningen.

Over het algemeen blijkt dat vrouwen die de pil nemen niet ongezonder zijn dan vrouwen die geen pil gebruiken.

Lees meer over het verband tussen:

  • Tumoren en de pil
  • Hart- en vaatziekten en de pil
  • Leveraandoeningen en de pil

Het effect van de pil op tumoren

Heel wat vrouwen vragen zich af of ze meer kans maken om kanker te krijgen als ze de pil nemen.

Dit is afhankelijk van het soort tumor:

Sommige tumoren komen minder vaak voor als je de pil gebruikt:

  • Eierstokkanker
    Als je de pil neemt, heb je 50% minder kans dat je deze kanker krijgt. Zelfs 20 jaar nadat je stopt met de pil heb je 50% minder kans om tumoren op je eierstokken te krijgen.
  • Baarmoederlichaam- of endometriumkanker
    Als je de pil neemt, heb je 50% minder kans dat je deze kanker krijgt. Zelf 20 jaar nadat je stopt met de pil heb je 50% minder kans om een tumor te krijgen in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder.
  • Darmkanker
    De pil beschermt je enigszins tegen darmkanker, maar het is niet duidelijk op welke manier dat precies gebeurt.
  • Goedaardige tumoren
    Ook goedaardige borstgezwellen, goedaardige gezwellen op de baarmoeder (ook wel baarmoederfibroïden genoemd cysten op de eierstokken komen minder voor als je de pil gebruikt.

Een aantal kankers komen (misschien) meer voor als je de pil gebruikt:

  • Leverkanker
    Levercarcinoom, een kwaadaardige tumor in de lever (ook wel ‘primaire’ leverkanker genoemd), komt meer voor bij pilgebruiksters dan bij niet-pilgebruiksters.

    Ook leveradenoom, een goedaardige maar heel gevaarlijke tumor in de lever, komt meer voor als je wel de pil neemt.

    Gelukkig gaat het in beide gevallen ook bij vrouwen die de pil nemen om erg zeldzame aandoeningen.
     
  • Borstkanker
    Sommige vrouwen die de pil nemen, hebben een verhoogd risico op borstkanker, maar dat is niet helemaal zeker.

    Het is wel zo dat het negatieve effect sneller daalt als je stopt met de pil. 10 jaar na het stoppen van de pil is er geen verhoogd risico meer.

    Omdat borstkanker vooral op latere leeftijd voorkomt, wanneer de meeste vrouwen al meer dan 10 jaar gestopt zijn met de pil, leidt het licht verhoogd risico gelukkig niet tot veel bijkomende gevallen van borstkanker.
     
  • Baarmoederhalskanker
    Het is niet zo dat je deze kanker sneller krijgt als je de pil neemt.

    Maar als je baarmoederhalskanker krijgt en je neemt de pil, dan evolueert hij wel sneller. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig uitstrijkjes laat nemen bij je gynaecoloog. Op die manier wordt baarmoederhalskanker sneller vastgesteld en kan je de tumor ook gemakkelijker behandelen.

Het effect van de pil op hart- en vaatziekten

De pil heeft een invloed op hart en bloedvaten. Dit komt doordat de pil oestrogeen bevat.

Namelijk:

  • Oestrogeen: laat bloed sneller klonteren, waardoor er iets gemakkelijker bloedklonters kunnen ontstaan in de aders en slagaders. Daarom werd er in de loop van de jaren steeds minder oestrogeen in de pil verwerkt.

De belangrijkste effecten zijn de volgende:

  • Verhoogde bloeddruk 
    Bij sommige vrouwen leidt pilgebruik tot een hogere bloeddruk. En een hogere bloeddruk is een bijkomende risicofactor voor hart- en vaatziekten.
     
  • Veneuze trombose of pulmonaire embolie
    Als je de pil gebruikt, kunnen bloedklonters ontstaan in een ader (bijvoorbeeld in de benen). Als zulke klonters in de longen geraken, kan dat leiden tot veneuze trombose of pulmonaire embolie.

    Het risico is het grootst in het 1e jaar van het pilgebruik, maar blijft licht verhoogd zolang je de pil gebruikt. Het risico neemt toe met de leeftijd, je gewicht (BMI) en als je rookt. Je arts bepaalt met enkele vragen of je een verhoogd risico op deze bijwerking hebt. In dat geval neem je beter geen pil.
     
  • Infarct
    Door het gebruik van de pil kunnen er klonters ontstaan in een slagader. Hierdoor kan je een infarct krijgen (vaak een hart- of herseninfarct).

    Gelukkig zijn deze aandoeningen zeldzaam bij jonge vrouwen, zodat ook hier het verhoogde risico niet tot veel bijkomende gevallen leidt.

Het effect van de pil op leveraandoeningen

De pil heeft een invloed op het functioneren van de lever:

  • Geelzucht In zeldzame gevallen leidt de pil tot geelzucht. Als je geelzucht krijgt, kan je de pil niet langer gebruiken en kies je beter een ander anticonceptiemiddel .
  • Levercarcinoom Een zeldzame, kwaadaardige tumor in de lever (ook wel ‘primaire’ leverkanker genoemd) die meer voorkomt bij pilgebruiksters dan bij niet-pilgebruiksters.
  • Leveradenoom Een zeldzame, goedaardige maar heel gevaarlijke tumor in de lever die meer voorkomt bij pilgebruiksters dan bij niet-pilgebruiksters.

Conclusie

Over het algemeen blijkt dat vrouwen die de pil nemen niet ongezonder zijn dan vrouwen die geen pil gebruiken. Integendeel, er zijn steeds meer aanwijzingen dat de balans in het voordeel van de pilgebruikers doorslaat, maar de verschillen zijn erg klein.

Naast de 3 grote categorieën op deze pagina zijn er nog een heel aantal andere, minder belangrijke risico’s en beschermende factoren bij pilgebruik.

Wil je liever anticonceptie die geen hormonen bevat? Dan kan je kiezen voor het koperspiraaltje of andere anticonceptie die geen hormonen bevat

Vraag raad aan je huisarts of gynaecoloog.