Regelmatig een borstonderzoek doen en hier op jonge leeftijd mee starten, is zeker nuttig. Als je je borsten goed kent, merk je immers sneller een verandering op.

Bijna de helft van de borstkankers doet zich in Vlaanderen voor bij vrouwen tussen 50 en 70 jaar. Vrouwen uit die leeftijdscategorie kunnen daarom tweejaarlijks gratis een mammografie laten doen. Ook jongere vrouwen kunnen borstkanker ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om vanaf vroege leeftijd de eigen borsten te leren kennen.

Wanneer je borsten zelf onderzoeken?

Het is een goede gewoonte om aandachtig je borsten te onderzoeken wanneer je een douche of bad neemt.

Wanneer je veel (dens) borst klierweefsel hebt voel je heel veel bolletjes (kliertjes) in je borsten. Dat maakt onderzoek moeilijk. 

Enkele dagen na je maandstonden is het klierweefsel het minst opgezet. Je kan best één keer per maand (in die periode) je borsten onderzoeken.

Hoe je borsten zelf onderzoeken?

1. Bekijk je (ontblote) borsten in de spiegel.

  • Zie je verandering in de grootte of de vorm (contour, huidlijn) van de borsten of van een tepel?
  • Is er een inkeping of een zwelling?
  • Is er een verkleuring van de huid?
  • Is er vochtafscheiding uit een tepel?

2. Steek je handen in de lucht en buig langzaam voorover. Blijf in de spiegel kijken. Zie je een verandering in de huidlijn, contour van beide borsten?

3. Betast je borsten door met de twee laatste vingerkootjes van een vlakke hand (wijsvinger tot en met pink) met druk-draai bewegingen over heel je borsten te gaan. Probeer dit bewust te doen en te onthouden wat je voelt. Houd je linker arm boven je hoofd als je je linkerborst onderzoekt en houd je rechter arm boven je hoofd als je je rechterborst onderzoekt.

Normale borstklieren zijn relatief zachte bolletjes die je losjes heen en weer kan bewegen ten opzichte van de huid, de onderliggende spieren en het vetweefsel dat tussen de klieren ligt.

Wanneer een dokter raadplegen na een borstonderzoek?

Als je iets ziet of voelt dat nieuw voor je lijkt, contacteer je best je dokter. Doe dat zeker:

  • als je een iets harder bolletje voelt of een verharding die wat vast lijkt te zitten.
  • bij vochtafscheiding uit een tepel.
  • als je merkt dat een tepel of de huid een beetje terugtrekt.

Dit allemaal kan een teken zijn dat er iets aan de hand is. Het hoeft daarom niets ernstigs te zijn, best is toch om onmiddellijk een arts te raadplegen.

Wat als ik een knobbeltje voel in mijn borst?

Sommige vrouwen hebben last van knobbeltjes, schijfjes, een gespannen gevoel in de borsten of afscheiding uit de tepels. Dit treedt dan vaker op en niet enkel in de dagen voor de menstruatie. Het kan voorkomen in één borst of in beide.

Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat niet elk knobbeltje gevaarlijk is. Borsten zijn immers knobbelig van structuur.

Je hoeft niet direct bang te zijn voor borstkanker, want de meeste knobbeltjes zijn goedaardig. Maar mocht het toch kwaadaardig zijn, dan is het belangrijk om er zo vroeg mogelijk bij te zijn.