Een fibroom, myoom of vleesboom is een goedaardig gezwel dat vanuit de wand van de baarmoeder groeit. Vleesbomen komen vaak voor: 1 op 4 vrouwen krijgt er mee te maken.

Hoe krijg je een fibroom?

Fibromen groeien onder invloed van vrouwelijke hormonen. Na de menopauze worden de vleesbomen soms kleiner. 

Wanneer maak je meer kans op een fibroom?

Fibromen komen vaker voor bij vrouwen die nooit zwanger zijn geweest. Vleesbomen komen ook 2 tot 3 keer meer voor bij vrouwen met een donkere huidskleur dan bij blanke vrouwen. 

Veroorzaakt een fibroom last of pijn?

Abnormaal vaginaal bloedverlies is de meest voorkomende klacht. Het komt voor dat maandstonden zeer heftig zijn en/of lang duren. Ze kunnen ook meer buik- en rugpijn geven.

Afhankelijk van de lokalisatie en de grootte kan een vleesboom ook last of pijn veroorzaken. Een meerderheid van de vrouwen met fibromen hebben echter geen pijn.

Een fibroom kan ook het normale verloop van een zwangerschap verhinderen, en bijvoorbeeld een miskraam veroorzaken.

Fibromen behandelen: wanneer nodig?

Behandeling van een fibroom is vaak niet nodig omdat het om een goedaardig gezwel gaat. Je arts zal je wel aanraden om de ontwikkeling van het fibroom regelmatig op te volgen (echografisch op te meten).

Afhankelijk van de grootte en lokalisatie van het fibroom, van je leeftijd en medische voorgeschiedenis gebeurt dit best om de 6 à 12 maanden.

Behandeling is wel aangewezen als een fibroom klachten veroorzaakt, of als hij zo ligt dat hij tegen een structuur drukt (bijvoorbeeld een zenuw, of de afvoerbuis van een nier). Of als men bij de opvolging constateert dat hij plots sterk groeit.

Fibromen behandelen: hoe?

Behandeling kan via chirurgische (een operatie) of niet-chirurgische weg. 

Chirurgisch:

Een operatie kan inhouden dat de vleesboom/bomen verwijderd wordt/worden, en dat de baarmoeder blijft behouden. In veel gevallen zal de arts voorstellen om vooraf een medicament in te nemen dat de bloedtoevoer naar het fibroom vermindert.

Deze operaties worden afhankelijk van de lokalisatie van de myomen laparoscopisch (kijkoperatie) of hysteroscopisch (met een camera langs de vagina en baarmoederhals in de baarmoederholte) uitgevoerd. Soms is het nodig om via een laparotomie (buiksnede, horizontaal of verticaal) te opereren. Vraag hierover de nodige uitleg aan je behandelende arts.

Soms blijkt het niet mogelijk om de baarmoeder te bewaren, en wordt een baarmoederverwijdering (hysterectomie) voorgesteld.

Niet-chirurgisch:

Er zijn momenteel tal van niet-chirurgische behandelingen mogelijk, waardoor operaties voor fibromen veel minder vaak nodig zijn.

Voor bloedingsproblemen zijn hormonale behandelingen (hormoonspiraaltje of bepaalde soorten pillen) vaak doeltreffend.