De eerste keer geslachtsgemeenschap is voor iedereen een bijzonder moment.

Het is spannend, want je weet niet wat je kan verwachten. Wees er zeker van dat jullie het echt willen en kies een plek uit waar je niet gestoord wordt.

Wat is de eerste keer?

De eerste keer kan over verschillende zaken gaan:

Eerste keer geslachtsgemeenschap

‘De eerste keer' kan gaan over het moment waarop je voor het eerst in je leven geslachtsgemeenschap hebt. We spreken ook over ontmaagding.  Voor sommigen is dit wanneer ze erg intiem waren met elkaar, terwijl anderen het meer linken aan seksuele penetratie (penis, vinger of speeltje in vagina of anus). Niemand behalve jijzelf kan weten of het je eerste keer seks is. 

Penetratie speelt niet altijd een belangrijke rol. Met jullie geslachtsdelen over elkaar wrijven of elkaars gevoelige plekjes ontdekken, kan ook seks zijn.

Andere eerste keren

Ook andere intieme ervaringen  kan je voor de eerste keer beleven, zoals:

  • Voor het eerst zoenen of tongzoenen.
  • De eerste keer elkaar aftrekken of orale seks hebben. 
  • Jezelf voor het eerst vingeren. 

Hieronder bedoelen we met eerste keer wel de eerste geslachtsgemeenschap

Hoe weet ik of ik klaar ben voor de eerste keer?

Stel jezelf een paar vragen, zoals:

  • Heb ik er zin in?
  • Kies ik er zelf voor?
  • Heb ik al een paar andere stappen gezet?
  • Vertrouwen we elkaar om alleen leuke dingen te doen? 

Seks stap voor stap

Voor veel mensen voelt het veilig om stap voor stap te gaan:

Een voorwaarde is dat je verlangt naar seks en dat je je opgewonden voelt.

Eerste keer niet onder druk van je partner of vrienden

Je doet dit omdat je het zelf wil, niet om iets te bewijzen aan je vrienden, je lief, of 'omdat het nu eenmaal moet'.

Laat je niet pushen door je partner. Zeker als je partner wat ouder is, moet je goed aanvoelen wat je zelf wilt. Als je partner je graag ziet, heeft die daar respect voor. Ook als je geen seks hebt met elkaar, kan je een echte relatie hebben.

Laat je ook niet beïnvloeden door vrienden die al meer seksuele ervaring hebben dan jij. Het is jouw lichaam en alleen jij beslist wat ermee gebeurt.

Dit zijn géén goede redenen om voor de eerste keer seks te hebben:

  • Je hebt seks om erbij te horen of om je stoerder te voelen.
  • Je laat je ontmaagden omdat je niet als laatste maagd wilt overblijven.
  • Je hebt seks als bewijs van liefde in je relatie of om de ander niet kwijt te geraken.

De meeste jongeren beleven hun eerste keer met hun lief. Dat hoeft niet, zolang je je maar veilig voelt bij elkaar en niet over elkaars grenzen gaat.

Veel jongeren hadden al enkele relaties of een lange relatie voor ze klaar zijn voor de eerste keer.

Gevoelens voorafgaand aan de eerste keer

Voel je je onzeker over de eerste keer? Dat is normaal. Praat erover met anderen.

Ben je heel onzeker of angstig? Misschien ben je er nog niet echt klaar voor. In dat geval kan je het beter nog even uitstellen.

Voorbereiding op de eerste keer

1 Denk er op voorhand over na

Zoek informatie op. Spreek erover met je vrienden. Vraag raad als je met vragen zit.

2 Bespreek het met je partner

Bespreek met je partner wat je verwacht, wat je graag zou willen, wat je niet fijn vindt. Het is belangrijk dat jullie beiden het echt willen. En dat je de ander voldoende vertrouwt om die stap te zetten.

3 Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt 

Dan zal je ook meer ontspannen zijn. Best ben je alleen thuis of heb je een kamer die je kan afsluiten. Zorg er ook voor dat jullie voldoende tijd hebben.

4 Maak afspraken over veilig vrijen

Maak een afspraak met een arts om anticonceptie te bespreken. Spreek af wie voor condooms zorgt. Je gebruikt best zowel een anticonceptiemiddel als een condoom.

Voorspel: verken elkaars gevoelige plekjes

Verken elkaars gevoelige plekjes.

Er zijn zoveel manieren om van elkaar te genieten. Niets moet. Je doet waar je zin in hebt en waar jij en je lief aan toe zijn.

Soms heet dit 'voorspel', maar dit kan ook een volledige vrijpartij zijn. Je hoeft niet verder te gaan naar penetratie. 

Opwinding in je lichaam en geslachtsorganen

Na een tijdje begin je de opwinding in je lichaam en je geslachtsorganen te voelen. Je hartslag en ademhaling versnellen.

Hoe penetreren bij de eerste keer?

Voor je penetreert met een penis of een seksspeeltje, kan het helpen om eerste met je vinger te penetreren. Je vinger is doorgaans kleiner, en je kan beter voelen wat je aan het doen bent.  

Als jullie allebei voldoende opgewonden zijn en zin hebben in penetratie, breng je een condoom aan. Daarna kan de penis of het speeltje langzaam de vagina of anus penetreren. Je kan de penis of het speeltje hierbij begeleiden en eventueel wat glijmiddel of speeksel gebruiken om alles beter te laten glijden.

Als de penis er voor het grootste deel inzit, kan je in- en uit-, heen- en weer- of ronddraaiende bewegingen maken. Je kan oefenen met hoe snel of traag, diep of ondiep of vanuit welke hoek je penetreert om het zo leuk mogelijk te maken. Je kan verschillende standjes uitproberen om te weten wat voor jullie vlot lukt en goed aanvoelt. 

Als je voor de eerste keer anaal wil penetreren of gepenetreerd worden, lees je best deze tips even.

Wat is een goed standje voor de eerste keer?

Problemen bij de eerste keer

Bij een eerste keer komt er vaak niemand of maar één van beiden klaar.

Mannen krijgen meestal makkelijker een orgasme dan vrouwen

  • Hij heeft dan een zaadlozing.
  • Bij de eerste keer komt het ook vaak voor dat jongens erg snel klaarkomen.
  • Of ze doen er net heel lang over, omdat ze wat zenuwachtig zijn bijvoorbeeld.
  • Hun penis kan ook weer slap worden.

Als je weinig ervaring hebt of wat nerveus bent, is dat allemaal normaal.

Vrouwen hebben veel minder snel een orgasme door penetratie.

Enkele tips voor na de seks

Na de eerste keer seks kan je nog even met je partner nagenieten (naspel). Je kan vertellen wat je fijn vond of nog even kussen of knuffelen.

Nog enkele tips:

  • Heb je een condoom gebruikt? Trek die dan voorzichtig uit, zodat je geen sperma morst. Doe er een knoopje in en gooi hem in de vuilbak. Gooi hem niet in het toilet, want daar kan het toilet van verstoppen.
  • Is er iemand in jou klaargekomen zonder condoom? Ga naar het toilet en laat het sperma eruit lopen. Je doet hier best even een onderbroek voor aan, want het kan er onderweg al uitlopen. 
  • Als je een vagina hebt, is het sowieso een goed idee om even te gaan plassen. Tijdens de seks kan er vuil in je urinebuis geraken, waardoor je een blaasontsteking kan krijgen. Door even te plassen, spoel je deze bacteriën er terug uit. 

Doet de eerste keer pijn?

Bij de meeste mensen doet de eerste keer geen pijn.

Als je de tijd neemt om ontspannen en opgewonden te raken, is er minder kans dat het pijn doet. Blijf praten met elkaar over wat goed of pijnlijk voelt

Hoe kan je pijn bij de eerste keer voorkomen?

Is het normaal dat de eerste keer tegenvalt?

De eerste keer gaat het maar zelden even perfect als in de films. Toch hebben de meeste jongeren er achteraf een positief gevoel bij.

Bang of onzeker

Je had misschien angst of je was niet zeker:

  • Over hoe het moet en wat de ander ervan zal vinden.
  • Of het pijn zal doen.
  • Of je opgewonden zal zijn, een erectie zal krijgen.
  • Bang om zwanger te worden.
  • Of om te snel klaar te komen.

Ervaring helpt

De eerste keer is alles nieuw. Het was misschien anders dan verwacht. Maar of het nu een leuke of minder leuke ervaring is, het is een speciale gebeurtenis die de meeste mensen zich blijven herinneren.

Was de eerste keer geen topervaring? Laat je niet ontmoedigen. Er komen nog andere keren. Seks leer je al doende. Seks is een kwestie van techniek en communicatie, en ook van ervaring.

Als je eerste keer echt een slechte ervaring was, om welke reden dan ook, praat er dan over met iemand die je vertrouwt, een huisarts, psycholoog of seksuoloog. 

Veelgestelde vragen

Hoe is de eerste keer bij holebi's?

Lesbische meisjes en homojongens bouwen ervaring op met verschillende sekstechnieken. Penetratieseks speelt niet altijd een centrale rol.

Eerste keer bij lesbische meisjes

Omdat er bij lesbische meisjes niet zo’n duidelijk moment van penetratie is, bestaat er ook geen eenduidige omschrijving van de ‘eerste keer’. Vaak geven zij aan dat het belangrijk is dat ze voor hun gevoel 'seks hadden' met een vrouw. Sommige lesbische meisjes houden niet van penetratie, anderen wel.

Lesbische meisjes vinden soms dat ze hun ‘eerste keer’ beleefden als ze orale seks hadden. Anderen vinden vooral de eerste keer dat ze gevingerd worden of hun geslachtsdelen tegen elkaar wrijven een belangrijke stap. Heel wat lesbische meisjes hebben geen nood aan een duidelijke definitie. Ze geven liever een eigen betekenis aan wat de ‘eerste keer’ voor hen inhoudt.

Eerste keer bij homojongens

Ook voor homo- en biseksuele jongens zijn er verschillende invullingen van de ‘eerste keer'. Het gaat dan zeker niet altijd over anale seks. Voor sommigen gaat het vooral over de ervaring van de eerste keer klaarkomen met een andere jongen.

Soms voelen ze zich onder druk gezet door een iets oudere of meer ervaren partner. Homo- en bi-jongens vinden vaker een partner via internet.

Kan ik zwanger worden bij de eerste keer?

Ja, dat kan. Je kan zwanger worden als je je maandstonden al krijgt of tijdens de 14 dagen voor het moment dat je je eerste maandstonden krijgt. Dit gebeurt rond de leeftijd van 12 jaar, maar het kan ook vroeger of later zijn. Zelfs al heb je nog nooit je regels gehad, je kan niet weten wanneer je eerste menstruatie eraan komt. Vòòr de menstruatiefase komt de fase waarin je vruchtbaar bent (ovulatie). Je kan dus van de eerste keer seks zwanger worden. 

Daarom is het belangrijk om altijd veilig te vrijen. De beste manier is die waarbij je een condoom én een anticonceptiemiddel samen gebruikt.

Welk voorbehoedsmiddel kan ik best gebruiken bij de eerste keer?

Voorzie condooms en een anticonceptiemiddel.

Zo ben je goed beschermd, zowel tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) als tegen een zwangerschap.

Je speelt op zeker door twee methodes te combineren. Dan is het minder een probleem als het condoom scheurt of afglijdt. Of als je je anticonceptie niet goed gebruikte.

Beslis in overleg met je arts welk anticonceptiemiddel best bij jou past.

Als je het condoom juist gebruikt, beschermt het jullie beiden tegen besmetting met soa's en hiv. Bijkomende voordelen van het condoom zijn dat je als jongen minder snel klaarkomt en je geen vlekken in bed maakt.